Beskrivelse af ruten i Husby Klitplantage

Foto: Adam Grønne

Velkommen til kvalitetsvandreruten - Husby Klitplantage ruten. Her finder du en beskrivelse af rutens forløb.

Du kan helt selv sammensætte din tur i Husby Klitplantage. Her er en beskrivelse af ruten, som vi foreslår den for dem, der gerne vil gå alle 15 km.

1. Vi anbefaler at starte ved Helmklink Havn. Her finder du informationstavler om ruten og naturen samt om Naturpark Nissum Fjord og Geopark Vestjylland. Helmklink Havn er en lille fjordhavn, hvorfra lokale tager ud at fiske som fritidsbeskæftigelse. Der er en velholdt lille toiletbygning på havnen.  

2. Derefter følger du de de hvide pile på blå skilte mod vest. Lyden du kan høre er ikke en motorvej - det er Vesterhavet, der bruser og buldrer.  

3. Du går langs med Nissum Fjord og kommer til den store vej hvorefter der drejes mod øst.  

4. Snart kommer du til Naturstyrelsens område, og her er pilemærkerne på røde pæle. Du passerer skovlegepladsen, hvor der er et lille skovtoilet.  

5. Stien kommer forbi en gammel branddam og ud til Spidsbjerg Strand, hvor der er opsat informationstavler. Her er en toiletbygning, der er åben i sommerhalvåret.  

6. Op gennem klitterne kommer du igennem gamle skyttegrave op til en bunker, hvorfra der er udsigt over Vesterhavet og vandreklitter samt klithede.  

7. Du passerer en vandreklit og så går det op ad bakke og herefter nedad ved krateret.  

8. Her går den nye stiføring gennem klitterne, og allerede efter første sæson var der en fin trampesti.  

9. Når pilen viser til venstre kan du tage en lille afstikker mod vest og opleve suset fra Vesterhavet.  

10. Følg pilene til Marens Maw, hvor der er bænke og et godt sted til en lille pause. Herfra er der udsigt til Vesterhavet mod vest og Nissum Fjord mod nord. Efter Marens Maw er der en informationstavle, der fortæller historien bag navnet. Du kan forkorte ruten ved at gå mod nord eller lige ud mod øst herfra.  

11. Mod syd følger du den gamle raketvej og de gamle pæle markerer netop dette.  

12. Træerne bøjer sig for vinden, der giver dem skulpturagtige udtryk.  

13. Ved indkørslen til Græm Strand er der en informationstavle om Græm Klint. Ønsker man at forlænge turen, kan man tage ned på stranden og se lagene i klinten. Her er også et pænt toilet på stranden. Græm Strand naturiststrand - så er du lige forberedt på det.  

14. Ved Skavemosen er der borde og bænke og et nødtoilet. Området ved søen er hyggeligt til madpakker eller kaffepause og er ret velbesøgt om sommeren.  

15. Herefter går turen gennem skovområde  

16. I de områder du herefter passerer, har Naturstyrelsen de senere år ryddet en masse fyrrekrat, for at genskabe noget af den oprindelige klithede og udsigt.  

17. Herefter kommer man gennem et område, der i perioder benyttes til jagt.  

18. Stien på den østligste del af ruten er en bred ridesti, som også benyttes af vandrere.  

19. Husk at dreje fra ved Fjand Gårdbutik og få lidt til ganen. De har også en butik med brugskunst, som kan friste.  

20. Sidst går du op gennem sommerhusområdet og slutter af med udsigten over Helmklink Havn og Nissum Fjord.

:

Nyttige links

Naturparknissumfjord © 2024
Danish