©  Foto:

Bovbjerg Fyr

Bovbjerg Fyr fungerer i dag som et kulturhus og drives af 160 frivillige, som finder på skøre, skæve og sjove arrangementer, hvor fællesskabet er en stor drivkraft.

Du kan opleve alt fra klassisk kammermusik, avanceret teater, billedkunst, musik, dans, teater, events til foredrag.

 

Et fyr på kanten mellem det danske land og det store Vesterhav

Bovbjerg Fyr ligger på kanten mellem den fede agerjord og den karrige sandjord. På kanten mellem istidens blidt svungne morænebakker og smeltevandssletten syd for Trans. 

Fyret har ligget her siden 1877, ikke mindst til glæde for søfarten. Tårnets 93 trin op til lanternen og den åbne rundgang belønnes med et brag af en udsigt. Fyrmester Rudes stue er blevet til en hyggelig café. I fyrmesterens have kan børn og voksne gå på opdagelse. Hver måned kan man se nye kunstudstillinger. 

I 1877 blev der første gang sendt lys ud fra fyrtårnet på Bovbjerg Klint. Fyret blev bygget som advarsel om, at man var kommet for tæt på "Jernkysten". Fyret er i sig selv 26 meter højt, men med dens placering på klinten opnår den en flammehøjde på 62 meter. Det giver ved god sigtbarhed en rækkevidde på 16 sømil.

Fyret blev bygget af fyringeniør C.F. Grove, der også var en af initiativtagerne til høfdebyggeriet langs kysten.

Kunst og kultur

I dag er fyret en stor turistattraktion, der hvert år besøges af mange tusinde gæster. Fyret har hver måned en skiftende kunstudstilling af både lokale, nationale og internationale kunstnere. Fyret afholder løbet igennem året forskellige arrangementer som fx dragedag, efterårsmarked, rappelling fra fyrtårnet mm.

Kaffe og hjemmebag

I fyrmesterens gamle stuer finder du også en rigtig hyggelig café, hvor du kan få din frokost eller eftermiddagskaffe. Køkkenet på fyret arrangerer løbende ferniseringsbrunch og fællespisning, hvilket altid er godt besøgt, da fyrets café har et virkelig godt ry blandt lokalbefolkningen.

Istidslandskab og UNESCO Global Geopark Vestjylland

Geologien omkring Bovbjerg Fyr er en spændende historie om naturens enorme kræfter for mange tusind år siden. Den imponerende Bovbjerg Klint viser spor fra Elster-, Saale- og Weichsel-istiderne.

Høfderne har også en historie. De blev afslutningen på en tid, hvor Vesterhavet grådigt åd af landet. Omtrent samtidig blev fyrvæsenet et vigtigt våben i kampen for at dæmme op for "Jernkystens" mange skibsforlis.

Når din appetit på kulturelle eller geologiske oplevelser er blevet tilfredsstillet, står caféen klar med friskbrygget kaffe/the og lækkert hjemmebag.

Fortsæt din tur videre til nogle af egnens kirker og mindesten, som også beretter om områdets barske historie.

Kunstnerlivet omkring Bovbjerg i første halvdel af 1900-tallet med blandt andre Jens Søndergaard er en interessant historie at dykke ned i. Besøg Jens Søndergaard Museet i Ferring og lad dig opsluge af hans havbilleder og andre motiver fra området.

 

:

Nyttige links

Naturparknissumfjord © 2024
Danish