©  Foto:

Holstebro Kunstmuseum

Holstebro Kunstmuseum rummer værker af den folkekære Henry Heerup, Cobra-kunstnerne Ejler Bille, Erik Thommesen og Sonja Ferlov Mancoba, den egensindige Olivia Holm-Møller, eksperimentalkunstneren Albert Mertz og kunsthåndværkere som Anna Thommesen og Gertrud Vasegaard. 

 

Holstebro Kunstmuseum viser verdenskunst og kunst fra hele verden. Samlingen består af tre områder, der indbyrdes belyser hinanden: dansk og international kunst og kunsthåndværk fra ca. 1930 og frem, europæisk modernisme samt kunst fra ikke-europæiske folkeslag og civilisationer. Grundlaget for det sidste er en stor samling afrikansk kunst, skænket af billedhuggeren Poul Holm Olsen i 1977 og sidenhen suppleret med præcolumbiansk keramik samt traditionel kunst fra Bali, Peru og Sydøstasien.

Blandt hovedattraktionerne er også John Olsens forunderlige ’Undrekammer’ samt en markant samling af den internationalt anerkendte danske samtidskunstner Tal R.  

Museets omfattende grafiske samling tæller bl.a. værker af Picasso, Giacometti, Matisse, Goya og Francis Bacon. Desuden findes studiesamlinger af Astrid Noack og Harald Leth. 

Holstebro Kunstmuseum har til huse i et spændende museumskompleks, der forener gammelt og nyt. Museet åbnede 1967 i en ældre herskabsvilla i en barokinspireret palæstil af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Andreas Clemmensen. Museet blev i 1981 udvidet med en moderne tilbygning af Hanne Kjærholm, som også tegnede Færchfløjen fra 2011, der bl.a. danner ramme om museets skiftende særudstillinger. Kunstmuseet er indrettet med møbler af Poul Kjærholm. 

Holstebro Kunstmuseums fremtrædende forplads er skabt af billedkunstner Martin Erik Andersen. Den kunstneriske ornamentbelægning tager i sin visuelle udformning udgangspunkt i stiftmosaikkerne i Ibrahim Agha al-Mustahfizans mausoleum i Aqsunqur-moskeen i Cairo, og Astrid Noacks hovedværk, skulpturen Anna Ancher fra 1939, danner centrum i forpladsens mønster.  

Holstebro Kunstmuseum fortæller således om kunsten som et universelt fænomen, der samtidig er udtryk for en levende tradition med fælles værdier på tværs af tid og sted.  

På museets hjemmeside kan man blandt meget orientere sig om særudstillinger, udstillede kunstnere og aktiviteter.

 

 

:

Nyttige links

Naturparknissumfjord © 2023
Danish